Džezva je bezva

Domácí příprava pravé turecké kávy.

Džezva

Příprava kávy v džezvě patří mezi původní a zároveň nejstarší způsoby její přípravy. Pokud máte rádi tureckou kávu, tato příprava vás určitě nadchne. Tímto způsobem si totiž připravíte skutečnou tureckou kávu! Tento způsob se používá v Řecku, ve všech arabských zemích, na Balkánu, v Indii, v Rusku….

Kávu potřebujete mít namletou na úplně najemno, jedině tak proběhne řádná extrakce. Nejlépe je použít na přípravu světle napraženou směs Arabik s Robustou.

Turecká káva se málokdy připravuje samotná. Můžete do ní přidat i další ingredience: cukr, různé sirupy, alkohol, kardamom, vanilku, kakao, čokoládu, pepř, chilli a jiná koření.

Příprava:

  • Nasypte dvě lžičky jemně mleté kávy do džezvy a zalijte ji vodou. Promíchejte lžičkou a dejte vařit. Dávka kávy záleží na vás a vaší chuti, čím více namleté kávy do džezvy dáte, tím je silnější.
  • Kávu začněte pomalu ohřívat a dejte pozor, aby vám káva neutekla. Ve chvíli, kdy je pěna až u okraje, džezvu na chvilku odstavte.
  • Znovu džezvu postavte na vařič a nechte vzkypět. Tento postup opakujte třikrát. Jednu malou džezvu uvaříte za 4 -6 minut.
  • Poté servírujte do malých, předehřátých šálků.